Menu Zavřeno

12 zajímavostí o jídle

Jídlo není pouze nutriční potřebou, ale také zdrojem radosti, kultury a společenského propojení. Zde jsou některé zajímavosti o jídle:

  1. Umami – pátá chuť: Kromě klasických chutí (sladké, slané, kyselé a hořké) existuje také pátá chuť nazývaná „umami“. Tato chuť se vyskytuje například v rajčatech, houbách a sýrech a byla popsána japonským vědcem Kikunae Ikedou.
  2. Nejdražší koření na světě: Safrán patří mezi nejdražší koření na světě. Je získáván ze sušených stigmatů květu šafránu a pro získání jednoho kilogramu safránu je potřeba několik tisíc květů.
  3. Hedvábný toustový sendvič: V roce 2018 se v Londýně prodal nejdražší sendvič na světě za více než 200 liber. Obsahoval kaviár, truffly, švestky a zlaté listy.
  4. Největší pizza na světě: V roce 2012 byla v Itálii upečena největší pizza na světě s průměrem 40 metrů. Na přípravě této obří pizzy se podílelo více než 60 kuchařů.
  5. Jídlo na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS): Na ISS se jídlo připravuje a konzumuje za speciálních podmínek. Většina jídla je vytvořena s ohledem na to, aby se minimalizovaly problémy s drobným odpadem a aby bylo připraveno tak, aby v nízké gravitaci neunášelo.
  6. Nápoje vzniklé náhodou: Některé oblíbené nápoje byly objeveny náhodou. Coca-Cola byla původně vytvořena jako nápoj obsahující kolu a oříšky, avšak při chybě ve formulaci se objevil nápoj, který známe dnes. Podobně, popsání Coly Light bylo náhodou objeveno, když někdo z laboratoře ochutnal nápoj bez cukru.
  7. Výběr potravin podle barvy: Barva potravin může ovlivnit naše vnímání chuti. Například červená barva často signalizuje sladkost, zatímco zelená může být spojena s čerstvostí.
  8. Nejostřejší paprička na světě: Carolina Reaper drží rekord nejostřejší papričky na světě podle Guinnessovy knihy rekordů. Měří se v jednotkách Scoville a dosahuje až 2,2 milionů.

Jídlo nejenže uspokojuje naše chuťové buňky, ale má také bohatou historii, různorodost a zajímavosti, které nám mohou odkrýt různé kouty světa a lidské kreativity.

Víte také, že..

  1. Banány jsou bobule.
  2. 70 – 90 procent chutí, které vnímáme, jsou ve skutečnosti pachy.
  3. Kokosové mléko se dá v nouzi použít místo krevní plazmy.
  4. Sýry obsahují stejně bílkovin jako kuřecí maso.
  5. Nejkaloričtější věc z fastfoodů je milkshake, velký čokoládový má 1600 kcal.
  6. Citrony jsou podle vědců nejzdravější jídlo na světě.
  7. Citron přidaný do zeleného čaje třináctkrát zvyšuje účinek antioxidantů z něj v našem těle.
  8. Každý osmý Američan byl zaměstnán u McDonalds.
  9. Zázvor snižuje bolest namožených svalů o 25 %.
  10. Jahody, maliny a ostružiny nejsou bobule.
  11. Maso z dobytka krmeného trávou má vyšší obsah omega-3 mastných kyselin než maso z dobytka krmeného umělými krmivy.
  12. Pekanové ořechy a vlašské ořechy mají více antioxidantů než borůvky, ostružiny, rybíz a brusinky.