Menu Zavřeno

Jak vybrat protein?

NEJLEPŠÍ PROTEIN

Bílkoviny (proteiny) patří spolu se sacharidy a tuky mezi tři základní makronutrienty, které tělo potřebuje jako zdroj energie. Bílkovina je v podstatě řetěz aminokyselin. Spojované jsou pomocí tzv. peptidů. Aminokyseliny jsou hlavním zdrojem dusíku pro tělo. A pokud chcete, aby svaly rostly, měli byste mít pozitivní dusíkovou bilanci, tedy příjem proteinů (bílkovin) větší než jeho spotřeba. Jednoznačná odpověď na tuto otázku, který protein je nejlepší v podstatě neexistuje. Je několik typů proteinů a některé jsou nejlepší na užívání hned po tréninku, jiné před spaním a někomu vyhovují jen ty bezlaktózové či veganské. Pojďme se tedy podívat na to, jaké vybrat ten správný pro vás.

Syrovátkové proteiny

Nejrozšířenější a nejznámější proteiny. Má je ve svém portfoliu každý větší výrobce doplňků výživy. Syrovátka se vyrábí z kravského mléka, kde se složitým procesem oddělí od kaseinových bílkovin, následně se vyčistí a vysuší a vznikne koncentrovaný prášek s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů a tuku. Do tohoto prášku se následně přimíchávají ještě ochucovadla, sladidla, trávicí enzymy a látky, které zajišťují nízkou pěnivost a vysokou rozpustnost. Existuje několik druhů syrovátkových proteinů, které se liší zejména čistotou a rychlostí vstřebávání – hydrolyzát, izolát a koncentrát.

Syrovátkový hydrolyzát (označovaný jako WPH) – hydrolyzát je absolutní luxus mezi proteiny. Je to nejkvalitnější syrovátkový protein, který má bílkoviny ‚rozbité‘ na malé peptidy. Ty se dají velmi rychle strávit a proto má z syrovátkových proteinů nejkratší dobu vstřebávání. Je vhodný na velmi rychlé doplnění bílkovin po tréninku. Nehodí se na doplňování bílkovin v průběhu dne jako náhrada jídla nebo jako protein před spaním. Jeho cena je vyšší než u jiných proteinech ale pro ty, kteří se ho mohou dovolit je jednoznačně volbou číslo jedna v potréninkovém nápoji. Má sice mírně hořkou chuť, ale paradoxně právě toto mnohým vyhovuje. Kromě toho jsou již dnešní hydrolyzáty na vysoké úrovni a jejich ochucení se za poslední roky posunulo vpřed mílovými kroky.

Syrovátkový izolát (označovaný jako WPI) – izolát je chemicky očištěný o sacharidy, tuky a ostatní látky, které nejsou v proteinu zapotřebí. Díky tomu mají izoláty často více než 90% obsah bílkovin. Je to kvalitní protein s vysokou biologickou hodnotou. Nejkvalitnější izoláty jsou ty, které byly vytvořeny metodou CFM.

Syrovátkový koncentrát (označovaný jako WPC) – koncentrát není tak rychle vstřebatelný jako izolát a ani není takový ‚čistý‘. Obsahuje tedy více sacharidů (např. Laktózu) a tuku. Standardně obsahuje 70-85% bílkovin. Ze všech syrovátkových proteinů je nejlevnější a hodí se zejména k doplnění bílkovin v průběhu dne či jako ingredience do zdravých receptů. Poměr ceny a množství bílkovin je někdy mnohem lepší než při běžných potravinách.

Kaseinový protein

Vyrábí se stejně jako syrovátka z kravského mléka. Vstřebává se pomalu a proto není vhodný na potréninkové doplnění bílkovin. Využívá se zejména jako noční protein, aby bylo tělo i během spánku zásobovány aminokyselinami. Je hustý, těžší se rozpouští ve vodě a na rozdíl od syrovátkového proteinu tě i dokáže zasytit na delší dobu. Pokud máš problém s přijímáním dostatečného množství bílkovin ze stravy, přidej 1-2 kaseinové šejky do jídelníčku. Jednoduše, rychle a levně dostaneš do těla bílkoviny, které mohou pomoci v svalovém rozvoji. Často se kaseinový protein nachází také v tzv. vícesložkových proteinech. To jsou takové přípravky, které kombinují několik typů bílkovin a tím zajišťují kontinuální a dlouhodobé vstřebávání bílkovin do těla.

Vaječný protein

Vyrábí se z vaječných bílků. Popularitu si získal kvůli množství esenciálních a neesenciálních aminokyselin. Hodí se i do zdravých koláčů, protože má dobrou konzistenci. Pokud máš problémy s trávením laktózy, může to být jedna z variant.

Hovězí protein

Živočišný protein, který se vyrábí z hovězího masa. Zajímavostí je to, že většina hovězích proteinů je tak dobře dochucená, že to vůbec není cítit. Neobsahuje laktózu a lepek. Výhodou je hlavně vysoký obsah bílkovin a nízký obsah sacharidů a tuků. Cenově je dostupný a je dobrou volbou pro občasné prostřídání syrovátkových proteinů.

Vegetariánské a veganské proteiny

Sojový protein – patří mezi proteiny vhodné pro vegetariány a vegany. Je rychle vstřebatelný a je vhodný pro doplnění bílkovin ihned po tréninku. Trocha hůře se rozpouští, ale má vysoký obsah aminokyselin a je cenově dostupný.

Rýžový protein – je vyráběn z bílé, hnědé nebo celozrnné rýže. Má kvalitní aminokyselinový profil, dostatek vitamínů a vlákniny. Neobsahuje tuky ani cholesterol. Je hypoalergenní, což znamená, že nedráždí žaludek a snadno se tráví.

Konopný protein – stejně jako rýžový či sójový protein patří mezi vegetariánské a veganské proteiny. Obsahuje mnoho esenciálních aminokyselin a má vyvážený poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Je rychle vstřebatelný, lehce stravitelný a obsahuje hodně vlákniny. Kromě toho, že je bezlaktózovou je i bezlepkový a je dobrou volbou pro lidi s citlivým žaludkem.