NEJLEPŠÍ MLÝNEK
Mnozí si kupují už pomleté maso a to v domnění, že si tak usnadní práci. Jenže pomleté maso, které se nachází v supermarketech je sice již připraveno na zpracování, avšak co se týče kvality tohoto masa, tak jsou v něm mnohdy přidány různé barviva a stabilizátory. Pokud jste milovníky hamburgerů, pak by vám mlýnek na maso neměl chybět v kuchyni.
Jak vybrat mlýnek na maso?
Hmotnost a materiál – někdo má rád starou klasiku a někdo ocení novodobější mlýnek na maso. Klasický ruční mlýnek je na jedné straně nehlučným kuchyňským pomocníkem, avšak co se týče pracnosti, není zrovna lehké pomlet větší množství kilo masa. Navíc jej není většinou možné vložit do myčky. Co se týče elektrického mlýnku na maso, tak ten je sice hlučnější, ale zas lehčí a jednotlivé části lze jednoduše vložit do myčky.
Příkon a rychlost mletí – silnější logicky zvládne i více mletí. Příkon mlýnků na maso se pohybuje od 600 W až do 2 200 W. Rychlost mletí je uvedena v kilogramech za minutu (kg / min) a určuje, za jaký čas je určité množství masa rozemleto. Rychlost mletí může být od 1 až do 4 kg / min.
Funkce – velmi užitečnou funkcí je zpětný chod, která je nápomocná při ucpání či zaseknutí mlýnku. Jednoduše se aktivuje zpětný chod a předejdete tak poškození mlýnku na maso. Pokud tato funkce bude chybět, budete muset celý mlýnek rozebrat a opravit ručně. Při používání se může stát, že se motor přehřeje. A právě proto je velmi důležité mít také bezpečnostní pojistku, která chrání motor před přehřátím.
Druhy nástavců – při výběru mlýnku je dobré si všímat, jaké nástavce jsou součástí balení a zda je možné i některé dokoupit. Díky nástavcům dokážete nastavit hrubost mletí. Lepší mlýnky obsahují minimálně tři druhy nástavců. Existují nástavce na strouhání, drcení, plnění klobás nebo dokonce lis na ovoce.