NEJLEPŠÍ TLAKOVÉ HRNCE
Tlakový hrnec je skvělým pomocníkem pro každou hospodyňku mimo jiné i proto, že si připravované jídlo lépe uchová chuť všech přísad a je připraveno podstatně rychleji než v klasických hrncích. Nejlepší tlakové hrnce mají dvě nebo tři bezpečnostní pojistky a jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli. Mnohé hospodyňky tvrdí, že kvalitní tlakový hrnec má zvládnout i zavařování, což samozřejmě nové modely již splňují.
Jak vybrat tlakový hrnec?
Objem tlakového hrnce – velikost tlakového hrnce vybírejte podle počtu členů vaší domácnosti a také podle toho, jaká jídla zvyknete připravovat. Ideální je mít v kuchyni jeden větší a jeden menší, proto byste měli popřemýšlet rovnou o koupi sady dvou tlakových hrnců.
Bezpečnostní pojistky – každý tlakový hrnec musí mít spolehlivou bezpečnostní pojistku. Někteří výrobci přidávají ještě jednu, dvě nebo dokonce tři další pojistky pro případ, že by jedna selhala. Pojistky navíc mají být od sebe nezávislé, ale plně funkční. Aktuálním trendem jsou dvě až tři pojistky.
Mytí tlakového hrnce v myčce nádobí – zjistěte před koupí, zda můžete mýt daný tlakový hrnec v myčce nádobí. Obecně však platí, že těsnění a pokličku je nutné mýt ručně, protože jde o důležité části hrnce. Podrobnosti si ale vždy třeba zjistit při koupi.
Způsob uzavírání – tlakové hrnce mohou mít bajonetový nebo pákový způsob uzavírání. Pákový znamená, že pokličku o hrnec utěsníte pákou. Při Bajonetové uzavírání pokličku utěsníte pootočením. Oba způsoby jsou stejně pohodlné a bezpečné, výběr záleží už jen na vkusu a zvyku.
Dostupnost vyměnitelných částí – používáním se opotřebuje všechno, i tlakový hrnec. Často je nutné vyměnit těsnění, a proto je vhodné vědět ještě před koupí kde a zda vůbec bude moci těsnění na konkrétní model dokoupit.
Návod k použití – v českém jazyce, srozumitelný, detailní. Jde o vaření pod tlakem, a tak byste měli v zájmu vaší vlastní bezpečnosti číst celý návod k obsluze bez ohledu na to, zda jste již někdy měli nebo ještě neměli tlakový hrnec.