NEJLEPŠÍ RÝŽOVARY
Rýže je mimořádně důležitou obilovinou na světě a pro asi 30 % populace i základní součástí jídelníčku, protože tvoří základ jejich stravy. V našich končinách je rýže spolu s bramborami nejpoužívanější surovinou pro přípravu těch nejrozmanitějších jídel. Je to surovina, kterou můžete ochucovat na nespočet způsobů, od ovocných rýžových jídel až po slané i sladké rizota. Aby jídla, do kterých potřebujete rýži chutnaly výtečně, potřebujete opravdu kvalitní rýžovar.
Jak vybrat rýžovar?
Objem – nejčastěji se objem pohybuje od jednoho litru až po 3 litry, přičemž v třílitrového připravíte rýži pro početnější návštěvu, nebo menší oslavu v kruhu blízkých. V menších, například o objemu do dvou litrů zvládnete přípravu čtyř porci rýže.
Výkon – zpravidla se výkon pohybuje od nějakých 400 W přes 700 W až do přibližně 900 W. Vše závisí na tom, jak rychle dokáže konkrétní rýžovar připravit rýži, kolik rýže najednou zvládne připravit a jaké další funkce má.
Funkce – nejlepší mají tři programy a mohou mít navíc i program pro extra měkkou rýži. Samozřejmostí by měla být funkce „keep warm“ což znamená, že i po dovaření udržuje rýžovar hotovou rýži přiměřeně teplou. Velmi důležité je automatické vypnutí, aby rýžovar spolehlivě skončil po dovaření a nečekal za vaším manuálním vypnutím. Určitě mezi standardy patří i ochrana před přehřátím.
Příslušenství – nejčastějším příslušenstvím k je lžíce a odměrka. Povinnou součástí je vyjímatelná miska, kterou po každém dovaření rýže umyjete.