NEJLEPŠÍ RUM
Rum je oblíbený nápoj nejen pirátů, ale mnoha dalších konzumentů. První lahve rumu se objevili v průběhu 16. století. Již od počátku bylo rumovou kolébkou karibské souostroví Antily. Do dnes je to právě Kuba, Jamajka či Portoriko odkud pocházejí nejlepší rumy na světě. Nejasné zůstává, jak rum k rumu přišel. Odborníci se vedou diskuze o tom, zda nápoj své jméno dostal odvozením od anglického „rumbellion“, což znamená velký ruch, nebo od latinského pojmenování cukrové třtiny „sacharum officinarium“. Zajímavostí je, že rumu byl na výsluní i v době prohibice, kdy jeho výroba na Kubě a dalších místech zažívala rozmach. Do USA se rum pašoval mezinárodními vodami a na černo distribuoval.
Výroba rumu
Proces k vyrobení rumu se skládá z několika fází. Nejprve musí dojít ke zpracováním cukrové třtiny, během něhož vzniká cukr a jako odpadní látka také černá melasa. Právě ta se k jeho výrobě používá. Poté přicházejí na řadu kvasnice a začíná se s fermentací, ta trvá 1 až 12 dní. Po fermentaci se začíná s destilací, která probíhá buď přerušovaně nebo postupně. Přerušovaná destilace je dražší, ale vznikají při ní jemnější a osobitější chutě i vůně. Kontinuální destilací vznikají rumy s vyšším procentem alkoholu, ale chuťově nevýrazné. Posledním krokem při výrobě je zrání v dřevěných sudech. Co se týče lehkých bílých rumů, ty nezrají vůbec nebo zrají maximálně tři roky. Zlaté tmavé rumy zrají o něco déle. Některé těžké tmavé rumy zrají 20, nebo i 30 let. Je to právě zrání v dřevěných sudech, které rumu dodává výslednou barvu.
Jak si rum vychutnat?
Bílé rumy jsou oblíbené pro výrobu míchaných koktejlů, jako Mojito, Cuba libre či Daiquiri. Naopak tmavé rumy jsou k přímé konzumaci. Nejvíce si tmavé rumy vychutnáte, jako většinu prémiového alkoholu, a to nechlazené. Naším tipem je, abyste zkusili ochutnat například lahodné rumy Diplomatico.