Menu Zavřeno

Zajímavosti o gumových medvídcích

Sladká historie a symbol radosti

Gumoví medvídci zůstávají ikonickou sladkostí, která potěšila generace a stala se neodmyslitelnou součástí cukrářské kultury.

  1. Vznik gumových medvídků: Gumové medvídky byly vytvořeny v roce 1922 německou společností Haribo. Zakladatel Hans Riegel vytvořil sladkou dobrotu inspirovanou medvídky, a název „Haribo“ vychází z jeho jména a místa narození (HAns RIegel BOnn).
  2. První gumový medvídek: První gumový medvídek měl postavu stojícího medvídka a byl vytvořen jako sladkost pro děti, ale brzy si je oblíbili i dospělí.
  3. Název „Goldbären“ (Zlatí medvídci): Oficiální název Gumových Medvídků od Haribo je „Goldbären,“ což znamená „Zlatí Medvídci.“ Tento název odráží jejich sladkou chuť a zlatohnědou barvu.
  4. Barvy a příchutě: Původní Gumoví Medvídci byli jednobarevní a měli jedinou ovocnou příchuť. Dnes se vyrábějí v různých barvách a příchutích.
  5. Složení: Klasické Gumové Medvídky se skládají převážně z želatiny, cukru, glukózového sirupu, vody, barviv a příchutí.
  6. Symbol radosti a pohody: Gumoví Medvídci se stali symbolem radosti, pohody a sladkého potěšení. Jsou oblíbeným sladkým dobrotem pro všechny věkové kategorie.
  7. Rekordní velikost: V roce 2016 byl v německém městě Bonn vytvořen rekordní Gumový Medvídek o váze 3,5 tuny. Tato obří sladkost byla vystavena v muzeu Haribo.
  8. Gumoví medvídci ve světě: Haribo v současné době prodává Gumové Medvídky ve více než 100 zemích a vyrobil miliardy těchto sladkostí.
  9. Alternativní formy: Kromě klasické formy medvídků existují i další variace, jako jsou pěnové nebo kyselé Gumové Medvídky.
  10. Gumoví medvídci ve kultuře: Gumoví Medvídci se často objevují ve filmech, televizních pořadech a knihách jako symbol sladkosti a pohody. Jsou také oblíbeným motivem v různých uměleckých dílech.

Víte také, že..

  1. Každý Čech jich za rok sní asi 1,5 kila. Konzumenti si myslí, že zdravě mlsají, vůbec ale netuší, že jsou skutečnou bombou!
  2. Ovocné gumové pochoutky tělu dodají ve 100 gramech asi 300 až 400 (kcal).
  3. Kromě glukózového sirupu a cukru obsahují ještě dextrózu, modifikované škroby, želatinu a okyselovače.
  4. Dají se želatinové sladkosti něčím nahradit? Kdo chce mít při mlsání klidnější svědomí, tak může želatinové dobroty nahradit těmi, které jsou vyrobeny z ovocných šťáv. Obsahují sice úplně stejné množství cukru, taky se po nich tloustne, ale neobsahují umělá barviva. Některé z těchto výrobků neobsahují ani umělé příchutě, ty pak mají barvu podle ovoce a mají i jeho chuť.