Menu Zavřeno

Nejjedovatější živočich na světě

Nejjedovatější živočich na světě je mořský tvor známý jako „box jellyfish“ (v překladu krabí medúza) s vědeckým názvem Chironex fleckeri. Tato medúza se vyskytuje v teplých vodách Austrálie, Filipín, Thajska, Vietnamu a jiných oblastí v tropickém a subtropickém regionu.

Zde jsou některé klíčové informace o krabí medúze:

  1. Jedovatost: Krabí medúza má extrémně silné a smrtelné neurotoxiny ve svých chapadlech. Její jed patří mezi nejsilnější jedovaté látky, které jsou známy.
  2. Chapadla: Má až 60 chapadel, která mohou dosahovat délky až 3 metry. Na koncích těchto chapadel jsou specializované buňky s jedovými harpunami.
  3. Útoky na člověka: Kontakt s chapadly krabí medúzy může způsobit vážné popáleniny a může vést k smrti. Útoky na člověka jsou vzácné, ale mohou být fatální.
  4. Rychlost útoku: Po kontaktu s kožními buňkami na lidské kůži může dojít k rychlému uvolnění jedu. Oběť může zažít bolest, ztrátu vědomí a v horších případech srdeční zástavu.
  5. Sezónní výskyt: Krabí medúzy jsou obvykle více přítomné v létě, což odpovídá období, kdy jsou v australských vodách teplé teploty.
  6. Prevence: Plavci a potápěči v oblastech, kde se krabí medúzy vyskytují, nosí speciální oblečení nebo plavecké obleky, které chrání kůži před možným kontaktem s chapadly.

Je důležité být obezřetný a dodržovat bezpečnostní opatření, pokud plavete nebo se pohybujete v oblastech, kde se vyskytuje krabí medúza. Nebezpečí útoku a následného otravy může být velmi závažné.

Nejjedovatější žába?

Prudce jedovatá malá a roztomilá žabka pralesnička strašlivá pochází z Kolumbie. Miligram jejího jedu by dokázal zabít dva africké slony. I když je dnes ve volné přírodě ohrožena, chová ji celá řada zoologických zahrad, ale také soukromníci, ovšem tato žabka je neškodná. Pouze konzumací malého broučka z rodiny melyridae, který žije pouze v Kolumbii se kůže pralesničky stává jedovatou, je to zajímavý úkaz přírody.

Díky jedu v kůži nemá pralesnička žádné nepřátele, mimo hada liophis epinephelus, který je vůči jejímu jedu rezistentní. Pozor si ale musí dávat i na indiány z kmene Choco, ti její jed používají k otrávení špiček šípů do foukaček.