Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem, kyselinou mléčnou, vinným octem nebo citrónovou šťávou. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců.
Víte, že..
- Staří Řekové považovali už 1000 let př. n. l. sýr za dar bohů.
- V řecké hře Harfeník z období 300 let př. n. l. je zmínka o struhadle na sýr.
- Bible připomíná, jak se sýrem živil král David.
- Nejznámějším francouzským ovčím sýrem je roquefort.
- Z Itálie pochází zrající tvrdý parmezán.
- Měkký řecký sýr feta je z mléka kozího nebo ovčího.
- Slovenská brynza má původ v Rumunsku.
- Anglickým sýrům kraluje žlutý tvrdý cheddar.
- Balkán je proslulý ovčím sýrem kašlával.
- První výrobky našich syrečků vznikly roku 1772 v Hněvotíně.
Pokud znáte další zajímavosti, napište je do komentářů – my doplníme.