NEJLEPŠÍ DIGESTOŘ
Digestoř je součástí každé kuchyně. Jelikož při vaření vzniká pára, která je obyčejně plná mastnoty, je třeba ji z prostoru odsát. Tuto úlohu plní právě digestoř. Trh s digestořemi je v dnešní době skutečně bohatý. Tak jak jsme již psali, na trhu se nacházejí tři základní druhy digestoří – komínové, ostrůvkové a vestavěné. Každý typ v sobě skrývá několik výhod i nevýhod, které si shrneme v následujícím přehledu.
Jak vybrat digestoř?
Způsob odsávání – digestoře jsou vybaveny dvěma různými způsoby odsávání. Na trhu najdete digestoře recirkulační a odtahové, přičemž většina modelů disponuje oběma možnostmi. Do recirkulačního digestoře se nasaje vzduch, který se přes filtr očistí od mastnot a následně je ochlazený vráceno zpět do místnosti. Nevýhodou takového digestoře je vyšší hlučnost a potřeba pravidelného měnění filtru (přibližně každého půl roku). Modernější recirkulační digestoře mají automatickou funkci, která vás na blížící se výměnu filtru upozorní. Výhody takového digestoře spočívají v jeho jednoduché instalaci, která nevyžaduje odtahové potrubí. Odtahový digestoř se napojuje na komín nebo potrubí, které odsaje vzduch ven z místnosti. Logicky je proto určen pouze do kuchyní, ve kterých je takové stavební řešení možné. K pozitivům patří obyčejně vyšší výkon, nižší hlučnost a použití bez filtru.
Filtr – Kovový filtr bývá již součástí digestoře. Snadno se udržuje a dá se čistit v myčce nádobí. Papírový filtr je, tak jako jeho název napovídá, jednorázový a po půl roce se jednoduše vyhodí do odpadu. Uhlíkový filtr se využívá při recirkulaci a je doplňkový. To znamená, že obvykle není součástí digestoře a je třeba jej dokoupit. Jde však o dobrou investici, protože ze vzduchu dokáže odfiltrovat i nečistoty, se kterými si papírový a kovový filtr neporadí. Kromě toho, že zvýší kvalitu vzduchu v místnosti, prodlouží také životnost digestoře.
Výkon – je prakticky nejdůležitější parametr jeho výběru. Výkon by měl přímo korelovat s velikostí prostoru, ve kterém je digestoř uložen. Obecně platí, že výkon digestoře by měl být alespoň desetkrát vyšší, než je objem místnosti. Požadovaný výkon si tedy velmi snadno vypočítáte podle vzorce: výška x šířka x délka místnosti x 10 = potřebný výkon (m³ / hod.)
Hlučnost – digestoře je atribut, který souvisí s komfortem používání spotřebiče. Uvádí se, že hlučnost digestoře by neměla přesáhnout 58 dB, ale mnoho modelů má, na nejvyšším stupni odsávání, hlučnost vyšší. Vysoká hlučnost se dá řešit protihlukovými polštářky.
Osvětlení a ovládání – je praktickou pomůckou, která osvětlí varnou desku nebo část pracovní desky. Klasickým ovládáním digestoře je ovládání mechanické, tedy pomocí tlačítek. Modernější modely jsou doplněny dotykovým nebo senzorovým ovládáním. V případě nejdražších modelů lze setkat i s ovládáním na dálku.