Je zdravý, v kuchyni se bez něj neobejdeme a prý odhání zloděje.
Víte, že..
- Česnek se poprvé objevil v Kirgizské poušti na Sibiři asi před sedmi tisíci roky.
- V Egyptě ho dostávali k jídlu otroci, kteří stavěli pyramidy.
- Římským vojákům se přiděloval česnek, aby podnítil jejich bojové nadšení, ale spíš to bylo hygienické opatření.
- Za palčivou chutí česneku stojí silice alicin. Uvolní se teprve poté, co česnek rozmačkáme nebo nakrájíme.
- Přehnali jste to s česnekem a pořád ho cítíte? Napijte se mléka nebo rozžvýkejte kousek petrželky či máty.
- Česnek nepatří do lednice. Ideální teplota pro skladování je 18-20°C.
- Potřebujete oloupat víc česneku najednou? Vezměte zavařovací sklenici, palici česneku rozdělte do stroužků a 20 sekund třeste.