Co je to Matcha?
Matcha je speciální druh zeleného čaje, který pochází z Japonska. Na rozdíl od tradičního zeleného čaje, kde se listy louhují a poté vyřazují, u Matchy se konzumuje celý list v podobě jemně mletého prášku. Díky tomu Matcha obsahuje mnohem více nutričních látek a antioxidantů než běžné čaje.
Výroba Matchy:
Produkce Matchy je pracné řemeslo. Měsíc před sklizní jsou čajovníky přikryty, aby byly chráněny před přímým sluncem. Tím se zvyšuje obsah chlorofylu v listech, který čaji dodává jeho charakteristickou smaragdovou barvu. Po sklizni se listy tradičně vysuší a odstraní se stonky a žilky. Zbývající část listu se poté jemně melje na kamenném mlýnku.
Zdravotní přínosy Matchy:
Matcha je bohatá na vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Díky vysokému obsahu katechinů může pomáhat při redukci volných radikálů v těle, což může snižovat riziko některých chronických onemocnění. Matcha také obsahuje l-theanin, aminokyselinu, která podporuje relaxaci a koncentraci.
Potřebné náčiní:
- Matcha miska (nazývaná také „chawan“).
- Bambusový štětec (nazývaný „chasen“).
- Bambusová lžička (nazývaná „chashaku“) nebo obyčejná malá lžička.
- Sito (volitelné, ale doporučené).
- Horká, ale ne vroucí voda (ideálně 80°C).
Kroky k přípravě:
- Dávkování: Použijte chashaku nebo malou lžičku k odměření 1-2 lžiček (asi 2 gramy) Matcha prášku. Pokud používáte síto, posypte Matchu přes síto přímo do misky, aby se předešlo hrudkám.
- Přidání vody: Do misky přidejte 60-80 ml horké vody (asi 1/3 šálku). Jak již bylo zmíněno, ideální teplota vody je kolem 80°C. Voda by neměla být vroucí, protože by mohla spálit čajový prášek a ovlivnit jeho chuť.
- Šlehání: Použijte chasen k šlehání Matchy ve vodě. Začněte tím, že budete šlehat v tvaru písmene M nebo W. Pokračujte v rychlém tempu, dokud nebude čaj plný drobných bublinek a nebude mít krémovou konzistenci.
- Podávání: Vychutnávejte si svůj šálek Matchy hned, jakmile je hotový. Měl by mít jemnou, krémovou texturu s bohatou chutí.
Tipy:
- Pokud chcete osladit, můžete přidat trochu medu nebo javorového sirupu.
- Matchu lze také připravit jako latte s párou ohřátým mlékem (kravským nebo rostlinným).
- Matcha je velmi koncentrovaná, takže pokud jste na ni nezvyklí, můžete začít s menší dávkou a postupně ji zvyšovat dle chuti.
Ať už si Matchu připravujete jako ranní energetický nápoj nebo odpolední relaxační čaj, užijte si každý doušek této zelené lahůdky.
Nečekejte a objevte tento zelený zázrak z Japonska. Začněte svůj den s Matchou a vneste do něj trochu luxusu! 🍵