Menu Zavřeno

Objevte sílu Matchy: smaragdová esence zdraví a energie

Co je to Matcha?

Matcha je speciální druh zeleného čaje, který pochází z Japonska. Na rozdíl od tradičního zeleného čaje, kde se listy louhují a poté vyřazují, u Matchy se konzumuje celý list v podobě jemně mletého prášku. Díky tomu Matcha obsahuje mnohem více nutričních látek a antioxidantů než běžné čaje.

Výroba Matchy:

Produkce Matchy je pracné řemeslo. Měsíc před sklizní jsou čajovníky přikryty, aby byly chráněny před přímým sluncem. Tím se zvyšuje obsah chlorofylu v listech, který čaji dodává jeho charakteristickou smaragdovou barvu. Po sklizni se listy tradičně vysuší a odstraní se stonky a žilky. Zbývající část listu se poté jemně melje na kamenném mlýnku.

Zdravotní přínosy Matchy:

Matcha je bohatá na vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Díky vysokému obsahu katechinů může pomáhat při redukci volných radikálů v těle, což může snižovat riziko některých chronických onemocnění. Matcha také obsahuje l-theanin, aminokyselinu, která podporuje relaxaci a koncentraci.

Potřebné náčiní:

  1. Matcha miska (nazývaná také „chawan“).
  2. Bambusový štětec (nazývaný „chasen“).
  3. Bambusová lžička (nazývaná „chashaku“) nebo obyčejná malá lžička.
  4. Sito (volitelné, ale doporučené).
  5. Horká, ale ne vroucí voda (ideálně 80°C).

Kroky k přípravě:

  1. Dávkování: Použijte chashaku nebo malou lžičku k odměření 1-2 lžiček (asi 2 gramy) Matcha prášku. Pokud používáte síto, posypte Matchu přes síto přímo do misky, aby se předešlo hrudkám.
  2. Přidání vody: Do misky přidejte 60-80 ml horké vody (asi 1/3 šálku). Jak již bylo zmíněno, ideální teplota vody je kolem 80°C. Voda by neměla být vroucí, protože by mohla spálit čajový prášek a ovlivnit jeho chuť.
  3. Šlehání: Použijte chasen k šlehání Matchy ve vodě. Začněte tím, že budete šlehat v tvaru písmene M nebo W. Pokračujte v rychlém tempu, dokud nebude čaj plný drobných bublinek a nebude mít krémovou konzistenci.
  4. Podávání: Vychutnávejte si svůj šálek Matchy hned, jakmile je hotový. Měl by mít jemnou, krémovou texturu s bohatou chutí.

Tipy:

  • Pokud chcete osladit, můžete přidat trochu medu nebo javorového sirupu.
  • Matchu lze také připravit jako latte s párou ohřátým mlékem (kravským nebo rostlinným).
  • Matcha je velmi koncentrovaná, takže pokud jste na ni nezvyklí, můžete začít s menší dávkou a postupně ji zvyšovat dle chuti.

Ať už si Matchu připravujete jako ranní energetický nápoj nebo odpolední relaxační čaj, užijte si každý doušek této zelené lahůdky.

Nečekejte a objevte tento zelený zázrak z Japonska. Začněte svůj den s Matchou a vneste do něj trochu luxusu! 🍵